De robots van het Italiaanse bedrijf Makr Shakr hebben inmiddels meer dan een miljoen cocktails gemaakt. De twee armen hebben toegang tot een flessenplafond en andere ingrediënten, zoals ijs, citroen en siroop, en shaken binnen anderhalve minuut een cocktail. Maar we hoeven dit soort innovaties niet per se over de grens te zoeken. Neem Mr. Mofongo in Groningen, waar bartenders werken met twee hypermoderne robots. Eigenaar Patrick Beijk: “Bij de één toetst de bartender een van de 56 likeurnummers in en terwijl de robotarm deze uit een acht meter hoge wand tapt, prepareert de bartender het glas. Nieuw is de horizontaal bewegende robotarm in de wijnkelder, die gasten door de doorzichtige vloer kunnen zien. Deze arm haalt een van de tachtig (!) door de bartender geselecteerde flessen. Tegelijkertijd plaatst een verticaal bewegende robotarm de glazen en levert hij het volle glas of de wijnfles vervolgens af bij de bartender.”
Gek op hamburgers? Dan hebben we goed nieuws voor je. Bij hamburgerrestaurant Creator worden hamburgers vers op bestelling gemaakt met een ‘hamburgermachine’. Broodjes afbakken, sausjes toevoegen, de toppings vers snijden, kaas smelten en het afbakken van de hamburger: de hamburgerrobot doet al het werk. Via de glazen wand kunnen gasten hun bestellingen volgen.