Digitalisering in de horeca:

automatisering en meer efficiëntie

Digitalisering in de horeca is niet nieuw, maar heeft door de pandemie aan belang gewonnen. Horecazaken experimenteren meer en meer met automatisering en robotisering, en digitaliseren hun processen om efficiënter te kunnen werken en kosten te besparen. Zo maken restaurants gebruik van QR-codes voor digitale menukaarten, direct bestellen en betalen, en het scannen van vaccinatiebewijzen. Daarnaast is maaltijdbezorging enorm populair geworden, waarbij restaurants overschakelen naar platforms zoals Takeaway.com en UberEats om toch omzet te genereren.
Een andere vorm van digitalisering is de integratie van personeelsplanningssoftware, digitale urenregistratie en verloningspakketten. Hierdoor kan er gemakkelijker een personeelsplanning worden gemaakt op basis van beschikbaarheid en standaardroosters, wat tijd en geld bespaart en de transparantie en goed werkgeverschap bevordert.
Het implementeren van een bestelapplicatie voor online bestellen bij horecaleveranciers biedt efficiëntie en overzichtelijkheid. Het gekoppelde voorraadsysteem maakt producten en prijzen duidelijk en het bespaart tijd en geld doordat er één manier van bestellen is voor al je leveranciers. Het bestelproces is overdraagbaar en er is inspiratie door uitgelichte producten. Bestellijsten voorkomen fouten en zorgen voor een gestroomlijnd proces.
Ten slotte biedt digitalisering de mogelijkheid om meer data te verzamelen en te analyseren, wat kan helpen bij het optimaliseren van verkochte artikelen, filiaalprestaties en resultaten van medewerkers. Business Intelligence tools maken het mogelijk om prestaties overzichtelijk weer te geven, zodat horecazaken betere beslissingen kunnen nemen op basis van de data.
Digitalisering is in de horeca noodzakelijk omdat het efficiëntie kan verbeteren, kosten kan verlagen en de klantervaring kan verbeteren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor gemakkelijker bestellingen, betere personeelsplanning, minder voedselverspilling en een betere hygiëne en veiligheid. Door de pandemie is digitalisering nog belangrijker geworden, aangezien het kan helpen bij het implementeren van maatregelen voor hygiëne en veiligheid, zoals het gebruik van QR-codes in plaats van fysieke menukaarten.


Wat is de toekomst van robots in de horeca? een gimmick of de enige oplossing”?

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en aanverwante technologieën verandert de manier van werken in de horeca. Uit onderzoek van McKinsey & Company blijkt dat 73% van de horecawerkzaamheden potentie heeft om geautomatiseerd te worden, omdat het om voorspelbare activiteiten of machinebediening gaat. Er bestaat echter zorg dat deze technologieën menselijk personeel zullen vervangen, wat tot werkloosheid zal leiden. Bedrijven die deze technologieën ontwikkelen zijn het hier niet mee eens. Zij benadrukken dat deze technologieën bedoeld zijn om menselijk personeel te ondersteunen en hun werk efficiënter en prettiger te maken. Zij stellen dat deze ontwikkelingen niet tegen te houden zijn en dat we niet verbaasd moeten zijn als we de volgende keer dat we een bar of restaurant bezoeken door een robot worden begroet en geholpen. Horecabedrijven die zich willen onderscheiden en efficiëntie willen verhogen, zullen moeten investeren in deze technologieën.

De ontwikkelingen:


Een paar voorbeelden:

Het Italiaanse bedrijf Makr Shakr heeft robots ontwikkeld die al meer dan een miljoen cocktails hebben gemaakt. Maar wist je dat er in Nederland ook al hypermoderne robots in bars te vinden zijn? Bij Mr. Mofongo in Groningen werken bartenders samen met robots die een breed scala aan likeuren en wijnen kunnen schenken. Gasten kunnen zelfs door een doorzichtige vloer de horizontaal bewegende robotarm in de wijnkelder zien, die een van de tachtig door de bartender geselecteerde flessen haalt. Ontdek de toekomst van de horeca met deze innovatieve robottechnologie.

Robotrestaurant Spyce

Bij robotrestaurant Spyce in Boston kunnen gasten in slechts drie minuten genieten van een heerlijke en gezonde maaltijd. Via een gebruiksvriendelijk touchscreen kunnen ze kiezen uit verschillende maaltijden en vervolgens neemt het innovatieve systeem het over. Aan de achterkant worden de ingrediënten in de juiste porties verzameld en toegevoegd aan een inductie wok, die de ingrediënten al draaiend gaart. Het resultaat? Een heerlijke maaltijd geserveerd in een kom, met diverse garneringen en toppings, die met zorg door mensenhanden zijn toegevoegd. Ontdek deze revolutionaire manier van dineren en geniet van de snelheid en kwaliteit van de robotkoks van Spyce!

Hamburgerrestaurant Creator

Als jij een echte hamburgerliefhebber bent, dan moet je zeker eens langs hamburgerrestaurant Creator gaan. Bij dit restaurant worden hamburgers vers op bestelling gemaakt met behulp van een speciale 'hamburgermachine'. Deze machine bakt de broodjes af, voegt sausjes toe, snijdt de toppings vers en smelt de kaas, terwijl de hamburger wordt afgebakken. Het beste nieuws? Je kunt het hele proces volgen via de glazen wand. Zo weet je zeker dat jouw hamburger perfect wordt bereid. Dus waar wacht je nog op? Ga naar Creator en ervaar zelf hoe heerlijk een burger kan zijn!