Trainingen & Personeel

Goed personeel is goud waard!

Personeelsproblematiek in de Horeca

September 2022

Eind maart 2022 waren er 112.000 openstaande vacatures in de Horeca. De horeca als trieste koploper van alle branches, dit mede als gevolg van de grote uitstroom tijdens de coronacrisis.
Diverse hospitality tigers hebben allerlei ideeën om personeel te werven, maar zeker ook om te behouden, hieronder schetsen wij een aantal mogelijkheden:

Benadruk aanvullende arbeidsvoorwaarden zoals:

o Bij ons krijg je elke dag een gezonde maaltijd, doorbetaalde pauzes en een afsluitende borrel.
o Bij ons krijg je direct een vast contract en twee weekenden per maand vrij.
o Bij ons mag je 3 maanden lang met je partner, familielid, vriend of vriendin iedere week een keer gratis testen (restaurant van de keten, hotel o.i.d.)
o Bij ons krijgen flexibele krachten 20 procent extra salaris als ze werken op vrijdag, zaterdag of zondag.
o Bij ons krijgen vaste medewerkers een zomerbonus.
o Bij ons krijgen ervaren mensen een managementstage van 3 maanden aan, inclusief baangarantie
o Bij ons krijgen nieuwe medewerkers met een studieschuld, bovenop het reguliere salaris, per gewerkt uur €2,50 aan DUO betaald om te helpen die schuld af te lossen.
o Bij ons heb je een vierdaagse werkweek
o Bij ons werken wij met een loonladder waarmee wij medewerkers die meer dan een jaar bij ons werken perspectief bieden.
o Bij ons is een fijne werksfeer. Wij organiseren regelmatig een borrel of personeelsfeestje, of gaan samen sporten
o Bij ons profiteer je mee van de winst. (bijvoorbeeld in een coöperatie)
o Bij ons is er een plan voor medewerkers die willen doorgroeien.
o Bij ons is ons team zo enthousiast dat men zich graag visitekaartje inzet. Tevreden personeel trekt nieuw personeel aan. Wij laten zowel online als offline aan de buitenwereld zien waarom werken bij ons zo leuk is. Iedereen wil meewerken en deelt hun verhaal met vrienden of op social media.

Hierbij ook wat tips om met de huidige situatie om te gaan; t.w.:

• Kijk of het voor jouw bedrijf zinvol is om een extra dag te sluiten, maar dit op een ander moment te compenseren. Bijvoorbeeld door op een andere dag extra open te gaan voor lunch.
• Investeer in digitalisering en automatisering: van online reserveringstools voor tafelreserveringen, eventmanagement en boekingsmodules, tot aan QR-bestellen, een personeelsplanner, inwerk- en floormanagementsystemen. Vaak ogen de abonnementen van deze systemen soms duur, maar ze verdienen zich dubbel en dwars terug en het zorgt voor overzicht en snelheid – en dus tijdwinst – op de werkvloer.
• De kaart verkleinen en gerechten met minder handelingen op het bord, zorgt ook voor minder werkdruk in de keuken. Daarnaast kun je (tijdelijk) overstappen op halffabricaten, waardoor je een handje minder nodig hebt.
• Sinds de coronacrisis is het reserveren van tijdblokken voor een restaurant meer geaccepteerd. Voor gasten met kleine kinderen is het zelfs praktisch wanneer ze vroeg in de avond kunnen komen.
• Je kan minder tafels plaatsen
• De keuken een uur eerder sluiten
• Een extra dag dichtgaan.
• Op zaterdagavond om elf uur sluiten, terwijl je bijvoorbeeld nog een uur langer zou mogen.


Een RI & E scan

Een RI&E bestaat uit een checklist met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s en een plan om deze arbeidsrisico’s te beperken. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert meer en de boete bij nalatigheid kan fors zijn. Gezond en veilig werken is noodzakelijk. Zo voorkom je ongevallen en verlaag je het verzuim.

Onderdelen checklist
Het pand en de bedrijfsinrichting
De bedrijfshulpverlening (inclusief een bedrijfsnoodplan)
Omgevingsfactoren
Gevaarlijke stoffen
Lichamelijke belasting en werkplekinrichting
Apparatuur en machines
Functie-inhoud
Werkdruk, agressie en geweld
Werk- en rusttijden
Organisatie van de zorg voor arbeidsomstandigheden

Meer dan 25 medewerkers?

Heb jij minimaal 25 medewerkers? Als je de de risico’s in jouw organisatie geïnventariseerd en geëvalueerd hebt en een plan van aanpak hebt gemaakt, moet je de RIE laten toetsen. De wet verplicht in de meeste gevallen dat de RI&E door een gecertificeerde arbodienst/ deskundige getoetst wordt.

Een Horeca Handboek Applicatie

Met een goede training haal je het beste uit je medewerker(s) naar boven. Daarnaast is het belangrijk om je medewerkers aan je te binden door te zorgen dat alle personeelszaken goed geregeld zijn.
Als horeca ondernemer wil je jouw gedachtengoed en kennis optimaal kunnen delen met je medewerkers.
Trainingen, memo's, personeelshandboek, roosters, uitleg van diverse zaken ect. Je kan alles in een boek bij de kassa leggen, maar dan wordt het "oud", vies en stoffig en ben je nooit up-to-date. Wij kunnen je helpen alles te bundelen in één handige app. Ingedeeld in diverse categorieën, artikelen, filmpjes te uploaden en volledig te personaliseren voor jouw bedrijf.

Trainingen

Met een goede training haal je het beste uit je medewerker(s) naar boven. Daarnaast is het belangrijk om je medewerkers aan je te binden door te zorgen dat alle personeelszaken goed geregeld zijn.
Sommige zaken kan je als ondernemer mogelijk zelf goed trainen aan je medewerkers, maar er zullen altijd facetten zijn waar niet jouw sterkte ligt, of waar je geen tijd voor hebt. Een aantal partners van HorecaAdviesBureau.nl kunnen op diverse facetten trainen, daarnaast is er een samenwerking voor diverse E-learning trainingsmodule en kan samengewerkt worden m.b.v. de Handboek applicatie. Denk bij trainingen bijvoorbeeld aan: Gastenvrijheid,
Drankenkennis, Menukennis, Upselling, Leidinggeven, Barista, Wijn sommelier ect.