Trainingen & Personeel

Goed personeel is goud waard!

Personeelsproblematiek in de Horeca

September 2022

In september 2022 waren er 112.000 openstaande vacatures in de horeca als gevolg van de grote uitstroom tijdens de coronacrisis. Om personeel te werven en te behouden hebben diverse hospitality tigers allerlei ideeën, waaronder het benadrukken van aanvullende arbeidsvoorwaarden zoals maaltijden, betaalde pauzes, flexibele werktijden en bonussen. Andere mogelijkheden zijn het investeren in digitalisering en automatisering, het verkleinen van het menu en het werken met halffabricaten om de werkdruk in de keuken te verminderen. Het reserveren van tijdblokken en het verminderen van het aantal tafels en werktijden zijn ook opties. Het is belangrijk om creatieve oplossingen te vinden om de personeelsproblematiek in de Horeca aan te pakken.
Het trainen van medewerkers is ook een essentieel onderdeel van de horeca. Door het trainen van medewerkers kunnen zij beter op de hoogte worden gebracht van de regels en voorschriften van het bedrijf, de wensen en behoeften van de klanten, en de vaardigheden die nodig zijn om hun werk goed te doen. Daarnaast kan training bijdragen aan het verminderen van de werkdruk en het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit van het team. Het kan ook helpen bij het behouden van medewerkers door hen te laten groeien en zich gewaardeerd te laten voelen, wat kan leiden tot een hogere betrokkenheid en motivatie. Kortom, training is een essentieel onderdeel van de horeca en kan bijdragen aan het succes van een bedrijf.

Trainingen en een Applicatie voor meer efficiency

Als horecaondernemer wil je het beste uit je medewerkers halen en hen aan je binden door goed voor hen te zorgen. Dat begint met het regelen van alle personeelszaken, maar ook het bieden van trainingen is van groot belang. Niet alleen kan je op deze manier jouw gedachtengoed en kennis optimaal delen met je medewerkers, het zorgt er ook voor dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen. Bij HorecaAdviesBureau.nl begrijpen we dat het lastig kan zijn om alle trainingen zelf te geven. Daarom bieden wij diverse E-learning trainingsmodules en hebben we partners die op verschillende facetten kunnen trainen. Denk hierbij aan gastvrijheid, drankenkennis, menukennis, upselling, leidinggeven, barista, wijn sommelier en meer. Daarnaast hebben we een handige app ontwikkeld waarin alle belangrijke informatie, zoals trainingen, memo's, personeelshandboek en roosters, gebundeld wordt. Deze app kan volledig gepersonaliseerd worden voor jouw bedrijf en is altijd up-to-date. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw medewerkers altijd goed geïnformeerd zijn en klaar zijn voor de toekomst.

Een RI & E scan

Een RI&E, oftewel Risico Inventarisatie en Evaluatie, is een checklist van alle veiligheids- en gezondheidsrisico's binnen jouw bedrijf. Maar het gaat verder dan dat: het omvat ook een plan om deze arbeidsrisico's te beperken. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, want de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt steeds vaker controles en de boetes bij nalatigheid kunnen fors zijn. Maar nog belangrijker is dat gezond en veilig werken noodzakelijk is voor alle werknemers. Het voorkomt niet alleen ongevallen, maar verlaagt ook het verzuim.

Een RI&E omvat diverse onderdelen, waaronder het pand en de bedrijfsinrichting, de bedrijfshulpverlening inclusief een bedrijfsnoodplan, omgevingsfactoren, gevaarlijke stoffen, lichamelijke belasting en werkplekinrichting, apparatuur en machines, functie-inhoud, werkdruk, agressie en geweld, en de organisatie van de zorg voor arbeidsomstandigheden. Het is belangrijk om al deze onderdelen zorgvuldig te doorlopen en eventuele risico's te beperken. Zo zorg je voor een veilige en gezonde werkomgeving voor jouw werknemers. Wil je meer informatie over RI&E en hoe wij jou hierbij kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Meer dan 25 medewerkers?

Als werkgever met minimaal 25 medewerkers ben je verplicht om de risico's binnen jouw organisatie te inventariseren en evalueren. Om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen moet je de RI&E laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Zo weet je zeker dat jouw organisatie voldoet aan de veiligheids- en gezondheidseisen. Het niet voldoen aan de wettelijke verplichtingen kan leiden tot hoge boetes en onnodige risico's voor jouw medewerkers. Laat daarom de toetsing over aan de experts en voorkom onnodige kosten en risico's.